SOMTOTS

2a Jornada de Turisme Inclusiu al Baix Empordà

Una vista d’ocell de les instal·lacions de Casa Santa Elena en una captura del seu vídeo promocional accessible amb subtítols i interpretació en llengua de signes.

Més d’una trentena de persones del sector turístic públic i privat s’han reunit a Santa Cristina d’Aro per participar a la 2a Jornada de Turisme Inclusiu del Baix Empordà organitzada per l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Baix Empordà. A més de tractar diferents qüestions per treballar per un turisme més inclusiu, s’han presentat alguns exemples de bones pràctiques.

Accessibilitat web, autisme i lectura fàcil

La primera ponència ha anat a càrrec de David Sabaté de Tothom Web. Ha tractat sobre accessibilitat web, l’objectiu de la qual és que tothom pugui utilitzar Internet en igualtat de condicions. Això vol dir que un web ha de ser perceptible, és a dir, la informació ha d’arribar a tothom; ha de ser operable, tothom l’ha de poder fer servir; ha de ser comprensible, tothom l’ha de poder entendre, i ha de ser robust, és a dir, que la informació que conté s’ha de poder comunicar correctament amb les eines que l’usuari utilitzi per navegar.

En una sala amb grans finestrals a la dreta i una pantalla al fons, una vintena de persones escolten la ponència sobre accessibilitat web. A l’esquerre, una intèrpret en llengua de signes. Imatge del Consell Comarcal del Baix Empordà.
En una sala amb grans finestrals a la dreta i una pantalla al fons, una vintena de persones escolten la ponència sobre accessibilitat web. A l’esquerre, una intèrpret en llengua de signes. Imatge del Consell Comarcal del Baix Empordà.

La segona ponència ha tractat sobre les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). El psicòleg David Encinas, de l’entitat Viu Autisme de Platja d’Aro, ha donat algunes recomanacions a l’hora de dissenyar activitats inclusives per a persones amb TEA. Ha parlat d’adaptacions en suport visual (pictogrames, colors…) en paper o en pantalla. També ha explicat que són persones molt sensibles als estímuls visuals, auditius o tàctils i que necessiten informació anticipada i detallada de l’activitat.

La tercera ponència s’ha centrat en la lectura fàcil. La codirectora de l’Associació Lectura Fàcil, Elisabet Serra, ha comentat algunes pautes que cal tenir en compte per redactar textos i dissenyar documents perquè tothom els pugui llegir i entendre. Algunes recomanacions són escriure frases curtes; utilitzar un vocabulari clar, directe i senzill; fer servir una tipografia clara, i complementar el text amb imatges.

Exemples de bones pràctiques

Dos dels exemples de bones pràctiques que s’han presentat provenen de les comarques gironines. El primer és el MAC Ullastret. La ciutat ibèrica d’Ullastret és l’assentament iber més gran de Catalunya. Durant la jornada, s’han destacat les mesures d’accessibilitat del conjunt. Disposa d’un itinerari adaptat per a persones usuàries de cadira de rodes, hi ha bucles magnètics als taulells de recepció, ofereix audioguies adaptades amb sistema d’inducció magnètica i signoguies, i organitza visites guiades inclusives.

Una vista del jaciment ibèric del Puig de Sant Andreu, a Ullastret. Dalt d’un turó, les restes de les construccions. A la dreta, una sitja excavada a terra. Imatge de Josep Casanova Martí.
Una vista del jaciment ibèric del Puig de Sant Andreu, a Ullastret. Dalt d’un turó, les restes de les construccions. A la dreta, una sitja excavada a terra. Imatge de Josep Casanova Martí.

Un altre exemple de bones pràctiques ha estat justament el lloc que ha acollit la jornada: Casa Santa Elena, un espai de descans en plena vall de Solius que treballa per ser un allotjament inclusiu. Les instal·lacions estan adaptades per a persones usuàries de cadira de rodes, així com algunes de les habitacions. En els últims mesos, l’equip ha treballat en diverses adaptacions per a persones amb discapacitat sensorial: han incorporat indicadors pododàctils, han senyalitzat plànols i habitacions en Braille, han instal·lat un bucle magnètic fix a la recepció i en tenen un altre de portàtil, i han adaptat el vídeo promocional de la casa afegint-li subtítols i interpretació en llengua de signes.

La 2a Jornada de Turisme Inclusiu del Baix Empordà s’ha celebrat per sensibilitzar i conscienciar el sector turístic de com n’és d’important treballar el turisme inclusiu com a responsabilitat social i com a valor diferencial i qualitatiu.