SOMTOTS

Activitats de mar per a tothom a la Costa Brava

Una imatge subaquàtica de l’activitat busseig emocional sota l’aigua. Un instructor assisteix la noia que fa l’activitat. Imatge de Diego Espada.

Remullar-se a les aigües de la Costa Brava és el millor remei per la calor. Descansar a la sorra o posar els peus a l’aigua, descobrir el fons marí tot bussejant o resseguir el litoral navegant amb una embarcació de vela o en un caiac. Múltiples possibilitats adaptades a totes les capacitats.

Busseig emocional i inclusiu

A Lloret de Mar, l’Associació Catalana de Busseig Emocional i Adaptat ACBEA realitza cursos de busseig adaptat per a persones amb discapacitat. Adapten l’activitat a cada client, segons les necessitats i les capacitats de cadascú. I se centren en la gestió de les emocions que generen les activitats subaquàtiques perquè el bussejador gaudeixi al màxim de l’experiència.

ACBEA també forma bussejadors professionals. Ensenya tècniques per aprendre a acompanyar persones amb discapacitat durant l’activitat del busseig així com les claus del busseig emocional: una forma d’enfocar el submarinisme orientada a les sensacions que ajuda a vèncer barreres que semblen insuperables i que, per extensió, millora el procés de rehabilitació i recuperació.

Caiac per a tothom

SK Kayak és un centre de caiac de mar a Llançà especialitzat en guiatges de natura. Disposa d’instal·lacions adaptades, així com de material amb diferents adaptacions, com ara recolza esquenes.

Al mar de Llançà, durant un guiatge en caiacs individuals, un noi cec palpa les roques del litoral. Mentre, el seu guia li subjecta el caiac.
Imatge de Diego Espada.

L’equip d’SK Kayak fa anys que col·labora amb l’associació gironina Multicapacitats, i té experiència en guiatges per a persones amb discapacitat sensorial, física o cognitiva. Ofereix productes a mida, experiències en caiac úniques per descobrir les singularitats del territori de la Costa Brava posant en valor els aspectes culturals locals. I tot plegat, en un entorn privilegiat: el Parc Natural del Cap de Creus i el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

La platja a l’abast de tothom

Les platges de la Costa Brava treuen bona nota en accessibilitat. Són una bona opció per gaudir d’un dia de platja inclusiu amb tots els serveis. És el cas de la platja de Torre Valentina, a Calonge i Sant Antoni.

Disposa d’una zona d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda i d’un servei d’acompanyament a les instal·lacions. Té lavabos i dutxes adaptats, vestidors, servei de primers auxilis i una zona d’ombra amb una pèrgola a peu de sorra.

A la platja Torre Valentina, un home cec s’endinsa a l’aigua. Amb la mà dreta s’agafa a la línia de vida i amb la mà esquerre du el seu gos pigall. Imatge de Diego Espada.

Aquest estiu, cada dia d’11 a 19 h i fins al 13 de setembre, dos monitors amb titulació de socorrista aquàtic garanteixen el bany adaptat. Disposen de quatre models diferents de cadires amfíbies, punts d’ancoratge a l’aigua, grua i taula de transferències, crosses i llitera hidràulica. Tots aquests serveis són gratuïts. A causa de les mesures del PROCICAT, cal fer reserva prèvia a platja.accessible@calonge.cat o al +34 666 466 338.

Vela inclusiva

L’Escola de Vela del Club Nàutic l’Escala pretén acostar els esports nàutics a tothom. Un dels objectius del club és promocionar la vela a persones amb discapacitat, així com a persones grans o en risc d’exclusió social, perquè tothom té dret a gaudir del mar.

Dos nois naveguen en una de les embarcacions accessibldfges del Club Nàutic l’Escala. Imatge de Diego Espada.

Les instal·lacions estan adaptades per a persones amb mobilitat reduïda i una petita grua permet la transferència del moll a les embarcacions. L’escola disposa d’embarcacions individuals i col·lectives, estables, de maniobra simplificada i insubmergibles.

L’activitat Navega en família és un espai d’oci perquè les persones amb diversitat funcional puguin gaudir d’una manera inclusiva de les activitats de l’Escola de Vela amb els seus familiars. També s’ofereixen batejos de mar i cursos de vela, en els quals es promou la inclusió de les persones amb discapacitat. Un abonament a les instal·lacions permet realitzar sortides en grup, accedir a les sessions de tecnificació i participar a les regates organitzades pel club, una manera excepcional de descobrir el mar d’Empúries.

Aquest estiu, activitats de mar sostenibles i saludables per a tothom.