SOMTOTS
La imatge mostra l'estany de Banyoles i de fons una caseta blanca i natura.

Banyoles a l’abast de tothom

Tant el centre històric de Banyoles com l’Estany són de visita obligada, i més ara que arriba el bon temps i que els dies s’han allargat. Es tracta d’un dels paratges més bonics que tenim al nostre territori, i la ciutat treballa activament per disposar d’espais accessibles per a tothom. Seguidament us detallem alguns punts d’interès de Banyoles, posant especial èmfasi en els serveis adaptats que s’ofereixen.

A l’Oficina de Turisme, ubicada en una pesquera de l’Estany, us poden facilitar el Mapa Accessible elaborat per Costa Brava/Pirineu de Girona.

Estany accessible

L’accessibilitat del passeig de l’Estany es garanteix gràcies a zones d’aparcament reservades i a les diverses rampes que permeten l’accés al passeig des de la carretera. A l’Oficina de Turisme que trobareu en una de les pesqueres de l’Estany disposen de banys accessibles per a cadires de rodes.

Un passeig amb la barca Tirona és una experiència perfecta per gaudir d’unes vistes privilegiades de l’Estany i el paisatge del seu entorn. La durada del trajecte és d’uns 40 minuts i és accessible per a cadires de rodes, a més de disposar d’una locució descriptiva sobre els elements naturals i culturals més rellevants que serà un valor afegit per discapacitats visuals.

També cal destacar que des del front d’Estany es pot accedir al centre històric de la ciutat sense barreres arquitectòniques.

Panoràmica de l'Estany de Banyoles.
Panoràmica de l’Estany de Banyoles – Ajuntament de Banyoles

Plaça Major i centre

El carrer de la Barca que porta a la Plaça Major és totalment accessible. Durant la nostra visita també trobarem que els passos de vianants més concorreguts disposen de paviment rugós destinat als invidents.

Alguns dels edificis que conformen la Plaça Major de Banyoles són d’origen medieval, igual que d’altres de nucli antic. Els porxos de la plaça són formats per 37 arcs irregulars de pedra, de punt rodó o apuntats. Les cases medievals es caracteritzen per una planta baixa (amb botiga), precedida per un porxo, primer pis i golfes, sota coberta de teula àrab.

Museu Darder

De parada obligatòria en la nostra visita a Banyoles tenim el Museu Darder. Espai d’Interpretació de l’Estany. L’equipament està adaptat per a les persones amb mobilitat reduïda mitjançant rampes d’accés, tant a l’entrada principal com a l’entrada posterior, que dona a les oficines sense haver de passar per la recepció del Museu. Disposa també d’un ascensor per a 8 persones que permet accedir a qualsevol de les seves cinc plantes. Els audiovisuals i animacions de l’equipament disposen de subtitulació en tres idiomes (català, castellà i anglès) i l’exposició permanent disposa de retolació en tres idiomes (català, castellà i anglès).

Des del Museu Arqueològic de Banyoles s’ofereixen visites guiades al casc antic.

No accessibles però amb audioguia

En cas de voler visitar també les Coves de Serinyà, a només 5 minuts de Banyoles, cal tenir en compte que no són accessibles per a cadires de rodes però sí que disposen d’audioguies i visites guiades; el mateix cas que el parc neolític de la Draga i la Vil·la romana i visigoda de Vilauba.

Fotos: Ajuntament de Banyoles

Per més informació podeu contactar amb l’Oficina de Turisme de Banyoles