SOMTOTS

Ciència per a tothom, enogastronomia i esport a l’aire lliure

A Beget, un grup de persones sènior camina per un carreró empedrat. Passen pel costat d’una església d’estil romànic. Imatge de Maria Geli i Pilar Planagumà.

El bon temps del mes de juny convida a estar actiu i a sortir de casa. Avui us presentem tres activitats per esprémer la primavera i donar la benvinguda a l’estiu. Ciència i cultura, enogastronomia i esport a la natura. Us hi animeu?

Un viatge al centre de la vida

Un centre de referència en volcans, ciència i societat ha obert les portes a la capital de La Garrotxa. És l’Espai Cràter, un nou equipament ubicat als peus del volcà Montsacopa, a Olot. L’espai, pensat per a totes les edats, disposa d’una mostra interactiva amb diversos llenguatges expositius: audiovisuals, experiències immersives, fotografies, realitat virtual o videomapatge. També organitza activitats diverses, com ara exposicions, tallers, debats, música o teatre.

En una de les sales d’exposició de l’Espai Cràter, tres visitants observen una mostra interactiva. Imatge de l’Espai Cràter.
En una de les sales d’exposició de l’Espai Cràter, tres visitants observen una mostra interactiva. Imatge de l’Espai Cràter.

L’Espai Cràter ofereix visites comentades a l’exposició, activitats per a centres educatius i activitats i visites guiades adaptades per a grups amb necessitats especials. El centre disposa d’accessos i recorreguts aptes per a persones amb mobilitat reduïda, zones de repòs i lavabos adaptats. Es pot circular amb cotxet per l’espai. L’arquitectura de l’edifici, soterrat i dins d’un volcà (el del Puig del Roser), és un element més de l’experiència. Necessiteu més raons per fer aquest viatge al centre de la vida?

Enogastronomia per delectar els sentits

Durant el mes de juny, podeu descobrir i tastar el llegat gastronòmic figuerenc i empordanès de la mà de la sommelier Laura Masramon en una sèrie de rutes enogastronòmiques. Es tracta d’itineraris urbans de vins i tapes per Figueres que us ajudaran a conèixer l’essència de la gastronomia empordanesa, caracteritzada per la qualitat, pel binomi mar i muntanya i per uns productes amb molta personalitat.

La sommelier Laura Masramon ensuma el vi que acaba de servir en una copa. Imatge de Toni Vilches.
La sommelier Laura Masramon ensuma el vi que acaba de servir en una copa. Imatge de Toni Vilches.

El 6 de juny es va oferir l’itinerari Torre Galatea. El dissabte 18 de juny serà el torn de l’itinerari Mercat. I el dimecres 29 de juny es farà l’itinerari DO Empordà. Les rutes són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda (cal informar-ne en el moment de la reserva). Les visites s’ofereixen amb interpretació en llengua de signes per a persones amb discapacitat auditiva (cal reservar el servei amb tres dies d’antelació a multisignes@multisignes.com o a sommelier@lauramasramon.com).

I per als més esportistes…

Si el que us ve de gust és fer esport a la natura, us presentem We Bike Together, un projecte que promou l’esport per a tothom. Es tracta d’una iniciativa europea amb col·laboració de diversos socis, entre els quals hi ha l’associació Play & Train. We Bike Together presenta diferents itineraris que podeu fer en bicicleta, handbike, handbike elèctrica o tàndem de muntanya. Us en presentem tres per conèixer La Cerdanya. Primer, una ruta pels voltants de la zona d’Alabaus. És un itinerari fàcil, sense obstacles i des del qual podreu gaudir d’unes boniques vistes de la Vall de Ribes i el Puigmal.

A la zona d’Alabaus, en una pista de terra entre paratges verds d’alta muntanya, circulen un home en bicicleta i un altre en handbike. Imatge de Diego Espada.
A la zona d’Alabaus, en una pista de terra entre paratges verds d’alta muntanya, circulen un home en bicicleta i un altre en handbike.
Imatge de Diego Espada.

Un altre itinerari, també circular i apte per a tots els nivells i edats, us portarà a gaudir de la plana cerdana. En aquest cas, la ruta s’inicia a Alp i recorre la plana pels pobles de Sanavastre, Prats i Sampsor i Fontanals. I si preferiu una ruta més exigent, un altre itinerari amb varietat de paisatges (alta muntanya, boscos, prats i zones planes) us portarà al Pla de les Forques, un espai que ofereix unes vistes espectaculars de La Cerdanya.