Descobreix les vies verdes accessibles

Les vies verdes ens permeten gaudir de la natura i el turisme de manera còmoda i atractiva; actualment ja estan adaptades a l’accés per a tothom.

La majoria d’aquests itineraris tenen el seu origen al segle XIX, quan es va crear una xarxa ferroviària amb l’objectiu de comunicar els diferents pobles de les comarques gironines i de la Costa Brava.

Avui en dia, aquestes antigues infraestructures ferroviàries s’han convertit en rutes cicloturistes i senderistes reconegudes, i fins i tot algunes d’elles garanteixen l’accessibilitat de qualsevol usuari, facilitant el seu ús a persones amb cadira de rodes o també a persones cegues o amb baixa visió. Estem parlant en total de 120 km de rutes accessibles, que es poden consultar a la pàgina web de les Vies Verdes de Girona.

Aquestes rutes accessibles per a tothom les trobem a la zona de les comarques gironines i cadascuna d’elles regala a tots els seus visitants magnífics paisatges i indrets.

Primer tram per a discapacitats visuals amb aplicació vinculada

Aquestes vies de comunicació autònoma a banda d’estar reservades únicament per a desplaçaments no motoritzats, han estat desenvolupades en un marc integrat, respectant el medi ambient i complint amb les condicions d’amplada, pendents i qualitat superficial adequades per tal de garantir una correcta convivència, seguretat i accessibilitat a tots els usuaris, sigui quina sigui la seva capacitat física.

Una altra prova d’aquesta condició és l’adaptació de diversos trams de vies verdes per a persones amb discapacitats visuals.

En aquests trams s’hi ha instal·lat un sòcol-guia per seguir la ruta amb el bastó, i senyalització vertical amb informació en sistema braille. A més, s’ha desenvolupat una aplicació accessible amb informació molt completa sobre la ruta, la història de les vies verdes i el patrimoni natural i cultural de l’entorn. L’aplicació mòbil té el nom de “Vies GI accessibles” i es pot descarregar gratuïtament en quatre idiomes.

Per ara només hi ha dos petits trams adaptats, de Girona al Parc Tecnològic, i un de més llarg a la Ruta del Ferro i del Carbó. L’objectiu però, és seguir treballant per facilitar gaudir de les rutes i els seus recursos paisatgístics i ambientals al nombre més gran de persones i possibilitar-los la màxima autonomia possible.

Via Verda de la Garrotxa

A Girona hi ha dos trams de via verda que segueixen el recorregut de l’antic ferrocarril: el primer, es troba a la Garrotxa i recorre la zona volcànica de la comarca, la qual constitueix el millor exemple de paisatge volcànic de la Península i un dels més destacats d’Europa.

Aquesta via permet endinsar-se dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, un espai ple d’espècies i vegetació exuberant. Alguns dels seus itineraris permeten gaudir dels més emblemàtics cons volcànics de la zona i de la reconeguda Fageda d’en Jordà.

El punt més alt d’aquesta via se situa al coll d’en Bas, a 558 metres sobre el nivell del mar i permet conèixer molts altres paratges de gran importància paisatgística, ecològica i cultural.

Rutes del Carrilet

Per l’altra banda, trobem la ruta del Carrilet de Sant Feliu de Guíxols. Partint des de la ciutat de Girona, el seu itinerari es caracteritza per la suavitat de pendents i revolts.

Aquest traçat de gairebé 40 km, permet veure diferents indrets i gaudir en primera persona de bells paratges mediterranis del Baix Empordà fins a arribar a les magnífiques platges de la Costa Brava.

Sant Feliu de Guíxols, de la mateixa manera que molts altres pobles i ciutats costaneres, ofereix un gran ventall d’activitats lúdiques, culturals, gastronòmiques i esportives. A través d’aquest itinerari es poden conèixer un gran ventall de platges encisadores que constitueixen un dels tresors paisatgístics més important de Catalunya: la Costa Brava.

A banda d’aquestes dues rutes, les quals reben el nom de Carrilet perquè antigament hi circulaven trenets per una via molt estreta, també hi ha una altra via verda a la zona del Gironès. Aquesta vegada, l’itinerari, conegut com a Ruta del Ferro i del Carbó, ens transporta a un passat industrial. En aquest cas es fa al·lusió a la important tradició de la farga, al Baix Ripollès, i a l’extracció de carbó de les mines d’Ogassa.

Amb un total de 15km i resseguint el trajecte que feia antigament el tren, podem arribar des de Ripoll fins a Ogassa, passant per Sant Joan de les Abadesses.

Sarrià de Ter i Ruta del Tren Petit

A banda d’aquestes tres rutes accessibles, n’hi ha dues més que també són aptes per a qualsevol usuari: La Ruta de Girona a Sarrià de Ter, que compta amb 4,5km, i la Ruta del Tren Petit amb 6km.

La primera d’aquestes representa l’inici de la futura ruta que connectarà Girona amb Banyoles, arribant al límit de la comarca del Pla de l’Estany i recuperant així l’antic recorregut del tren Pinxo.

Pel que fa a la Ruta del Tren Petit, l’itinerari uneix Palamós amb Palafrugell passant per l’antic recorregut del tren petit mentre permet als seus visitants explorar els magnífics paisatges de l’Empordanet.

Fotos: Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona