SOMTOTS

El Pirineu de Girona, una destinació accessible

Una vista panoràmica de l’estany artificial de Puigcerdà. A les aigües blaves de l’estany, s’hi reflecteixen els arbres i les muntanyes que envolten la localitat. Imatge de Pep Callís.

El Pirineu de Girona és una destinació totalment aconsellable per a persones en cadira de rodes o mobilitat reduïda. No ho diem nosaltres, ho diuen la Daphnée Cagnane, l’Armelle Maignan i la Marie Vampouilletres blocaires franceses usuàries de cadira de rodes que treballen per a l’accessibilitat. A principis de març van tenir l’oportunitat de fer una estada de sis dies a la zona interior de la Costa Brava. Les va acompanyar l’Stéphanie Xeuxet, directora general de l’associació Action Handicap France, entitat que treballa per a la sensibilització, la formació i la diagnosi en relació a l’accessibilitat.

L’objectiu: dur a terme una acció de promoció i difusió de l’oferta de turisme inclusiu a les localitzacions d’interior de la Costa Brava i al Pirineu de Girona per explicar al mercat francès que estem oberts tot l’any. El resultat: extraordinari.

Girona, una ciutat accessible

L’experiència va començar amb una visita al Barri Vell de Girona, “una ciutat fàcil en cadira de rodes” segons la Daphnée, que confessa que va quedar gratament sorpresa. Explica que “no hi va trobar cap gran obstacle, excepte en alguns establiments en particular o en alguns llocs històrics amb escales, insalvables per a una cadira de rodes”.

Una vista panoràmica del Barri Vell de Girona. Sobre els teulats de les cases, sobresurten el campanar de Sant Feliu i la catedral. Imatge d’Oscar Vall.

Turisme actiu

A la Garrotxa, les viatgeres van realitzar un tram de cinc quilòmetres de la Ruta del Carrilet al seu pas per Les Preses. Ho van fer en les bicicletes adaptades que ofereix l’agència Atma. De l’experiència, en destaquen la tranquil·litat, el paisatge volcànic i l’arquitectura modernista d’Olot. L’itinerari del viatge va seguir fins al Santuari de Núria, accessible per a persones amb cadira de rodes gràcies a un ascensor elèctric, i fins a Puigcerdà, on van gaudir del centre històric, de l’estany artificial i de les muntanyes de l’entorn.

Però més enllà de la riquesa del paisatge, una de les experiències que més va impressionar totes les participants va ser l’activitat d’esquí adaptat a La Molina de la mà dels professionals de Play and Train. La Marie no havia esquiat mai i qualifica l’experiència d’”inoblidable”, i la Daphnée, que ha escrit un article al seu bloc sobre l’experiència, d’”absolutament brillant”. De la seva banda, l’Stéphanie destaca la tasca de Play and Train com un exemple de bones pràctiques

De dia, en un paisatge nevat, la Daphnée, l’Armelle i la Marie, assegudes en una cadira d’esquí, saluden a la càmera. Darrere de cadascuna, hi ha els seus monitors de suport, que també saluden somrients. Imatge de Diego Espada.
De dia, en un paisatge nevat, la Daphnée, l’Armelle i la Marie, assegudes en una cadira d’esquí, saluden a la càmera. Darrere de cadascuna, hi ha els seus monitors de suport, que també saluden somrients. Imatge de Diego Espada. 

Salut i benestar

El grup també va realitzar una sessió de ioga visual al Centre Cenit de Fontanals de Cerdanya; va visitar el Monestir de Sant Joan de les Abadesses i el museu, tots dos accessibles en gran mesura, i va tastar els productes de la formatgeria MUUU BEEE, un projecte social de la Fundació MAP. La visita per terres gironines va acabar amb una sessió de meditació en una pesquera a l’estany de Banyoles

L’organització va anar a càrrec del Patronat de Turisme Costa Brava Girona i va comptar amb la col·laboració de diverses entitats de turisme locals, com Girona i Banyoles, i comarcals, com Turisme GarrotxaRipollès DesenvolupamentTurisme Cerdanya i l’Agència Catalana de Turisme

Les conclusions

Després de l’experiència, la impressió de les viatgeres és molt positiva. De fet, totes quatre coincideixen en què recomanaran la destinació a persones amb discapacitat o problemes de mobilitat. L’Armelle explica que “hi ha un desig real de fer-la accessible”. Afegeix que “hi ha moltes activitats inclusives” i destaca que quan hi ha alguna mancança “el personal sempre està a punt per ajudar i buscar una solució”. La Marie comenta que durant la seva visita va tenir “sensació de llibertat i facilitat per moure’s”. L’Stéphanie celebra que hi hagi “moltesestructures accessibles” i afegeix que “la regió és molt interessant de visitar pel gran nombre d’activitats i per l’allotjament de qualitat”. La Daphnée conclou que va ser “una aventura turística, gastronòmica i humana” i acaba: “Va ser un autèntic plaer!”

Si voleu conèixer més detalls sobre la seva visita al Pirineu de Girona i les seves impressions, podeu fer un cop d’ull als articles dels seus respectius blocs en francès: