SOMTOTS

Inclusió laboral al sector turístic de la Costa Brava

Una vista aèria de Lloret de Mar. Imatge de Lloret Turisme.

La Cristina Marquès va néixer a Lloret de Mar fa 31 anys i en fa 11 que treballa a Lloret Turisme. La seva discapacitat intel·lectual no és obstacle per realitzar les seves tasques diàries i tenir certes responsabilitats, com ara preparar material turístic, registrar la correspondència o destruir documentació sensible. La Cristina ens diu que totes les feines que té li agraden, però l’Anna Maynau puntualitza: “Fer inventari li fa molta mandra”. La Cristina assenteix honestament i riu.

L’Anna és la referent de la Cristina. En supervisa les tasques i li dona suport perquè desenvolupi la seva activitat laboral amb la màxima autonomia i estabilitat. A més, reben el seguiment d’un educador de la Fundació ASTRID-21, que les visita cada dos mesos.

A les oficines de Lloret Turisme, la Cristina, morena, amb el cabell curt i ulleres, seu en una butaca i mira somrient a la càmera. Imatge de Lloret Turisme.
A les oficines de Lloret Turisme, la Cristina, morena, amb el cabell curt i ulleres, seu en una butaca i mira somrient a la càmera. Imatge de Lloret Turisme.

La Cristina és proactiva, té bon caràcter i li agrada relacionar-se amb els companys. Després de treballar, assisteix a classes d’anglès i francès, una activitat que no ha deixat mai perquè, com diu, li permet “entendre els estrangers que ens visiten”. Assegura que la seva experiència laboral l’ha ajudat “a ser més activa” i a tenir més autonomia. Fins i tot, n’ha nascut un nou projecte: Som capaços, una entitat formada per persones amb discapacitat intel·lectual que organitza activitats per donar visibilitat al col·lectiu.

La Cristina reclama més oportunitats perquè persones com ella puguin treballar i tenir experiència en el món laboral i en el sector turístic. I l’Anna hi afegeix que les empreses haurien “d’obrir la mentalitat i trencar amb els estereotips i els prejudicis”, una condició indispensable per explorar la riquesa dels equips multicapacitats.

Enamorada de Lloret de Mar i compromesa a donar a conèixer la població, la Cristina ens proposa visitar el camí de ronda, el Museu del Mar, les platges o els espais naturals de l’entorn. I quan li preguntem quina és la joia de la corona, no dubta ni un moment: “els Jardins de Santa Clotilde”.

Dues persones cegues ressegueixen amb les mans les mítiques sirenes de bronze dels Jardins de Santa Clotilde. Imatge d’Isabel Godoy.
Dues persones cegues ressegueixen amb les mans les mítiques sirenes de bronze dels Jardins de Santa Clotilde. Imatge d’Isabel Godoy.

Lloret Turisme treballa per un turisme accessible i inclusiu. Per l’Anna, “està sent tot un aprenentatge i tenim moltes ganes de fer coses”. Per exemple, al web de Lloret Turisme destaca un apartat dedicat al turisme sènior. “Hem de deixar de veure la discapacitat perquè, de límits, en tenim tots”. Per això, quan creen activitats, intenten ser tan inclusius com sigui possible: “No pensem l’activitat per a una família ‘típica’, pensem que la parella pot anar en cadira de rodes o que hi pot haver un fill amb síndrome d’Asperger”. L’Anna ho té clar: “Hem de treballar d’una manera transversal i hem de tenir una mirada universal”.