La Garrotxa, paisatge a l’abast de tothom

Coneguda com la terra dels volcans, la Garrotxa destaca per la seva riquesa paisatgísticacultural, oferint-nos un gran ventall d’activitats inclusives perquè tothom la pugui descobrir sense barreres. Visitar els volcans, els seus frondosos boscos i La Fageda o passejar per encantadors racons d’interès cultural és possible per a tots i totes si ens informem prèviament de les activitats i serveis inclusius que ofereix la comarca. Des de la pàgina web de Turisme de la Garrotxa tindrem una visió general d’aquesta oferta. Entre altres informacions hi trobareu detalls sobre aparcaments, transport públic, itineraris, calendaris i preus. També podreu consultar per allotjaments, restaurants, bars, oficines de turisme i rutes diverses.

Per informació complementària, podeu dirigir-vos a les oficines de turisme de la comarca, la majoria accessibles per a usuaris de cadires de rodes. 

Seguidament us proposem altres activitats i recorreguts per a descobrir la zona.

Natura sense barreres

Amb una quarantena de cons volcànics, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa destaca per la seva exuberant vegetació i té un excepcional valor paisatgístic. Declarat pel Parlament de Catalunya com a Paratge Natural d’Interès Nacional, el Parc disposa d’itineraris adaptats i accessibles per a tothom.

Olot, Santa Pau - Natura&màgia. Diferents persones gaudint d'una ruta organitzada per Natura&màgia.
Olot, Santa Pau – Activitat accessible organitzada per Natura&màgia

Una de les activitats més originals que us aconsellem realitzar és una visita guiada dins d’un dels volcans de la zona, en especial, el volcà del Croscat, de gran bellesa i accessible a tothom. Des de l’empresa Natura&màgia s’ofereixen visites guiades inclusives de caràcter lúdic que completen la visita amb l’art de la màgia. Les sortides s’adapten a les necessitats de cada client i a qualsevol discapacitat.

En cas de discapacitat auditiva, el guia va acompanyat d’un professional del llenguatge de signes. A més, les explicacions compten amb el suport d’imatges i descripcions gràfiques que es dibuixen en una pissarra que porta el guia durant la visita.

Pels interessats en aquesta activitat, simplement feu clic a l’enllaç i contacteu per telèfon o per correu electrònic per concretar la disponibilitat i realitzar la reserva. Vegeu les diverses opcions de sortides guiades i accessibles que realitzen en aquest altre enllaç. Entre les sortides trobarem La Reserva Natural d’en Jordà, La Reserva Natural del Volcà Montsacopa d’Olot, El Castell de Colltort, el Mirador del Parc Natural o La Reserva Natural del Volcà del Croscat.

Us recordem que el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa atorga permisos especials d’accés a indrets que habitualment el tenen restringit. A més, el Parc posa a disposició de qui ho necessiti una cadira especial (Joëlette) perquè totes aquelles persones amb mobilitat reduïda puguin gaudir d’activitats de senderisme o accedir a zones amb terrenys més inaccessibles i irregulars. Més informació: Tel. 972 19 50 94 – cps@tosca.cat

Valors i turisme visitant la granja La Fageda

La Fageda d'en Jordà a cavall.
La Fageda d’en Jordà

La Fageda d’en Jordà és un dels indrets més famosos del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, sobretot a la tardor, que és quan les fulles pinten el terra de colors marrons i ocres creant un fantàstic mosaic. L’olor de terra humida, el cruixit de les fulles en caminar o el cant dels ocells autòctons formen part també d’aquest paisatge únic, inspirador d’artistes i poetes i que tothom pot apreciar.

El Parc autoritza l’accés a La Fageda a vehicles que acrediten el grau de discapacitat de l’usuari. Algunes empreses i equipaments també ofereixen visites guiades a la zona, com per exemple el Mas Coromina. Des del Càmping Lava s’organitzen unes rutes amb carruatges tirats per cavalls perxerons, accessibles a tothom gràcies a personal de suport. Cal fer reserva amb antelació i podeu fer-la contactant al 972 680 358.

Durant la nostra visita recomanem fer una parada a la Cooperativa La Fageda, ubicada al Mas Casals, al cor de la Fageda d’en Jordà. Descobrirem un projecte social que va néixer amb l’objectiu de donar dignitat als usuaris d’hospitals psiquiàtrics a través de la inserció laboral. A La Fageda, actualment, elaboren productes làctics i melmelades, que distribueixen arreu del país. 

Productes de la Cooperativa La Fageda
Productes de la Cooperativa La Fageda

Com a experiències turístiques molt recomanables que s’organitzen des de la cooperativa, es pot optar per un recorregut per les seves instal·lacions, amb explicacions d’un guia sobre les vaques en producció, la sala de prepart, els vedells i la sala de munyir. Durant aquesta visita també s’explica el procés de preparació dels seus productes.

La segona opció de visita porta el nom de Petits grangers i és ideal per a nens i nenes de 3 a 8 anys. Consisteix en fer que els nens donin un cop de mà als grangers de La Fageda. Una activitat lúdica i educativa que permet, entre altres, tocar les vaques, munyir-les o donar-los menjar.

És imprescindible fer la reserva prèvia de les dues visites des d’aquest enllaç.

Més visites guiades i rutes accessibles

Vistes del volcà del Montsacopa
Volcà del Montsacopa

Molt recomanable per les seves vistes excepcionals d’Olot i entorn és la pujada al volcà del Montsacopa, integrat plenament dins el nucli urbà de la ciutat i accessible amb cotxe per un camí asfaltat. L’església de Sant Francesc i les dues torres de guaita, damunt del cràter, fan del Montsacopa un indret d’incomparable bellesa paisatgística i un magnífic mirador de la ciutat d’Olot.

Dins el recinte fortificat de l’església de Sant Francesc, damunt del cràter, trobareu un espai de serveis al visitant, el Fortí, que disposa de bar i restaurant amb una carta de plats elaborats a base de productes de proximitat.

Les PMR (persones amb mobilitat reduïda) que necessitin accedir al volcà del Montsacopa amb vehicle han de sol·licitar l’autorització corresponent a l’oficina de Turisme d’Olot per correu electrònic a turisme@olot.cat amb uns dies d’antelació.

Des de l’empresa Corriol s’ofereixen una àmplia varietat de rutes guiades i programades els caps de setmana. La gran majoria són accessibles i adaptades per a persones amb discapacitats físiques o psíquiques. Comptareu sempre que ho necessiteu amb cadires de rodes o cadires Joëlette. Recomanem, per exemple, la visita al volcà del Croscat. Per més informació sobre les activitats de Corriol podeu trucar al 972 26 01 01 o contactar per correu electrònic a info@corriolserveis.com

La Garrotxa disposa de moltes altres activitats turístiques accessibles a tothom des de diversos municipis: Olot, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Joan de Llierca o la Vall d’en Bas. Totes elles de caràcter natural o cultural i amb opció de llogar una cadira monoroda Joëlette si és necessari. Consulta les empreses de guies de la Garrotxa al següent enllaç.

On es pot aparcar

Entre Olot i Santa Pau existeixen dos grans aparcaments habilitats per a la recepció de visitants: l’àrea de Can Serra, situada just al costat de la Fageda d’en Jordà, i l’àrea de Santa Margarida, situada just entre els volcans de Santa Margarida i el del Croscat. Ambdós aparcaments són els punts de sortida de diversos itineraris senyalitzats que permeten visitar la zona central del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Aquests dos darrers aparcaments són de pagament.

Consulta les àrees d’aparcament de pagament al Parc Natural aquí.