SOMTOTS
Martin Heng visitant La Vinyeta

La gran oferta de turisme inclusiu i familiar de la Costa Brava sorprèn a Martin Heng

Després d’una estada en família dins un programa de turisme actiu, el director de viatges accessibles a Lonely Planet valora molt positivament la seva experiència

Vídeo sobre l’estada de Martin Heng a la Costa Brava i al Pirineu de Girona

Viatjar per tot el món és la gran passió de Martin Heng. Australià de naixement però sense cap dubte ciutadà del món, Heng és director de Viatges Accessibles i Assessor Editorial de Lonely Planet.  Trencant barreres al descobrir països i cultures de qualsevol racó del planeta, aquest viatger ens demostra que cap discapacitat física o psíquica pot limitar el plaer i l’enriquiment de l’experiència de viatjar.

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona va convidar aquest expert en viatges, que ens va visitar durant les seves últimes vacances d’estiu. Acompanyat de la seva família, va poder gaudir de diverses activitats i va descobrir L’Estartit, L’Escala, Sant Martí d’Empúries, Pals, Girona, Banyoles o Platja d’Aro, entre d’altres.  

El director de viatges accessibles a Lonely Planet no coneixia la Costa Brava i la seva valoració sobre l’experiència viscuda va ser molt positiva. Un dels motius pels quals Heng es va mostrar més emocionat va ser quan es va poder banyar al mar, concretament a Platja d’Aro. Va explicar que feia deu anys que no es banyava en una platja, des que havia patit el seu accident; I va destacar que a la Costa Brava hi ha moltes platges accessibles i amb serveis adaptats, mentre que a Austràlia no hi ha aquestes facilitats.

Un dels altres aspectes que Heng va valorar més van ser les facilitats pel que fa a la mobilitat, gràcies a la proximitat dels recursos turístics o els aparcaments a peu d’equipament i d’acompanyament al bany, fet que diu que no és comú a molts altres països. Un altre punt fort, diu, són les activitats de turisme actiu accessibles per a tothom que s’ofereixen a la zona.

Martin Heng en un globus accessible
Martin Heng en un globus accessible

Territori

Des del Patronat de Turisme de la Costa Brava es va dissenyar un viatge a mida per a Martin Heng i la seva família. Se’ls va preparar una proposta d’activitats diverses per descobrir el territori i també se’ls van fer propostes de turisme actiu per gaudir de l’ampli ventall de serveis inclusius que ofereix la zona. Tota la família es va allotjar en apartaments i hotels accessibles i van estar molt agraïts de la seva acollida a L’Estartit (apartaments Centremar), Empuriabrava (apartaments La Vida sin Limites), Olot (Hotel La Perla) i Girona (Hotel Carlemany); també van visitar l’Hotel Oma, a Sant Feliu de Guíxols, que està especialitzat en clients sèniors. 

La proposta de viatge tenia com a objectiu que tot el recorregut i les activitats fossin gaudides per igual per la família i ell, en un viatge conjunt per recordar. Al llarg del programa es va comptar amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Turisme de Roses, Consell Comarcal del Baix Empordà,  Turisme de l’Estartit, Pals, Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, Ajuntament de Girona, Turisme Banyoles i Garrotxa Turisme, entre altres institucions i empreses.

Una de les visites culturals més interessants del seu recorregut va ser la del jaciment arqueològic d’Empúries. L’itinerari pel jaciment és accessible a tots els públics i el va poder realitzar amb totes les facilitats. També es va organitzar una visita a la Ciutadella de Roses, on va experimentar una sessió de mindfulness amb l’empresa Mindfulkit, en aquest indret privilegiat, bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i jaciment arqueològic.

Des del Patronat de Turisme de la Costa Brava es va recomanar a Heng de visitar  poblacions de costa com Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro i Calonge.

Durant la descoberta de la Garrotxa, Heng va visitar Santa Pau, Castellfollit de la Roca i Besalú. També va poder realitzar el recorregut del Volcà del Croscat gràcies a l’ús de la cadira Joëlette que va facilitar tot el trajecte d’una manera còmode i àgil. “Si tens alguna discapacitat física no acostumes a endinsar-te en la natura”, explicava Heng i afegia que “està bé tenir accés a la natura, perquè jo no puc anar per camins com aquest, amb esglaons i pujades. Per mi és impossible. I tothom sap com n’és d’important la natura per a la salut mental”. Durant aquesta sortida el van acompanyar els guies especialitzats en atenció a persones amb discapacitat Natura i Màgia.

Sobre la seva visita a la ciutat de Girona, Martin Heng va quedar impressionat per la catedral i meravellat pels carrerons del casc antic. “La catedral és impressionant. Com que no té columnes hi ha un munt d’espai obert”, afirmava. Sobre l’accessibilitat de la ciutat, l’expert viatger deia que “a tot arreu hi ha zones de vianants, de manera que no t’has de preocupar de pujar i baixar voreres” i afegia que “la ciutat està molt ben planificada perquè el trànsit està restringit. Els llambordins no són gaire grossos, són força plans, i hi ha moltes botigues que disposen de rampes a l’entrada”.

El viatger va gaudir de la companyia del propietari del celler de La Vinyeta, Josep Serra, amb qui va estar estar parlant del funcionament del celler i del seu compromís amb la sostenibilitat, a més de fer un tast de vins i productes locals. “És fantàstic topar-se amb algú amb tanta passió i tantes idees” , valorava Heng, “La Vinyeta és un lloc excel·lent per venir a visitar, per la sostenibilitat de les tècniques que fa servir i per com ha diversificat la producció del raïm cap a la producció de formatge, oli, mel”, afirmava.

Turisme Actiu

La gran oferta de turisme actiu accessible de la Costa Brava va permetre a  Martin Heng participar en moltes activitats que, a més de fer pujar l’adrenalina, ofereixen unes vistes diferents i espectaculars del nostre territori. 

“Ha estat fantàstic poder veure els volcans, els boscos i pobles medievals”, valorava Heng després de la seva experiència de vol en globus amb l’empresa Vol de Coloms, amb qui va compartir també un bon esmorzar de forquilla. 

Des de L’Estartit va poder prendre el vol gràcies a la pràctica paratrike biplaça amb l’empresa Vol Factory. Va poder gaudir d’unes vistes espectaculars de les Illes Medes, el Montgrí i la plana de l’Empordà, amb els seus contrastos de paisatges de mar, pla i muntanya. El vol va tenir una durada d’uns 20 minuts aproximadament.

Martin Heng sobrevolant les Illes Medes en paratrike
Martin Heng sobrevolant les Illes Medes en paratrike

Les activitats d’altura no acabaven amb el vol amb paratrike. Convidat per Windoor Realfly Empuriabrava, Martin Heng va poder experimentar la gravetat zero amb un túnel del vent. “Ha estat molt estimulant”, afirmava en Martin, “no puc caminar gaire, però almenys puc volar”, expressava Heng.

El Club Nàutic de l’Escala també va convidar a Martin Heng i la seva família a fer un passeig en veler accessible. Van viure així una experiència amb la ‘Vela per Tothom’, una iniciativa pionera en l’accés a la navegació per a tothom a la Costa Brava. 

Martin Heng es va mostrar entusiasmat pel viatge, i va assegurar que la seva família també l’havia gaudit molt. Els paisatges de la Costa Brava i el Pirineu de Girona van captivar del tot aquest viatger, que tot i haver recorregut tot el planeta, van semblar-li molt singulars i bonics. L’accessibilitat a les platges i a la natura en general van impactar molt positivament al director de viatges accessibles de Lonely Planet, que va assegurar que si li és possible tornarà a visitar-nos ben aviat.