Platja d’Aro pictoritzarà per l’autisme

El concepte de ‘pictoritzar’ és més conegut a països com Estats Units o Anglaterra que a Catalunya. Consisteix en simplificar mitjançant pictogrames algunes informacions que per persones amb dificultats de comunicació i interacció social, com les afectades pel trastorn de l’espectre autista (TEA), són de difícil comprensió. Platja d’Aro serà el primer municipi de Catalunya que s’ha compromès a pictoritzar per l’autisme l’entorn urbà de Castell-Platja d’Aro col·locant imatges que puguin donar informació sobre serveis públics i establiments a les persones amb autisme. La iniciativa és un projecte de l’associació Viu l’Autisme i està finançada per La Caixa i l’Ajuntament del municipi, que s’ha compromès a ampliar la pictorització presentant el projecte a empreses privades que presten serveis a la zona. L’Associació d’Empresaris de Castell-Platja d’Aro ja hi han donat suport.

Per què pictoritzar?

Des de l’associació Viu l’Autisme s’explica que moltes persones amb TEA són no verbals, que significa que no han desenvolupat un llenguatge oral i es comuniquen mitjançant sistemes alternatius de comunicació amb imatges. És per aquest motiu que els pictogrames podrien ser-los de gran ajuda en el seu dia a dia per accions quotidianes que, en el cas dels serveis públics municipals Platja d’Aro, serien el punt d’informació municipal o el pavelló; així com també serveis privats com per exemple la farmàcia, el supermercat o la perruqueria.

Viu l’Autisme afegeix que perquè aquesta mesura sigui realment efectiva ha d’anar acompanyada d’un seguit d’eines que, a més de facilitar l’accés, els faciliti la comunicació de les persones amb TEA i els permeti formar part de les dinàmiques pròpies del municipi.