SOMTOTS
Esquí inclusiu a La Molina

Tots podem gaudir dels esports de neu!

Un any més arriba l’hivern, i amb les baixes temperatures torna l’oportunitat de gaudir de les muntanyes nevades amb els esports de neu. Són molts els que esperen el fred, independentment de la seva condició física, edat o experiència, ja que afortunadament  en els últims anys les instal·lacions i les empreses del sector s’han actualitzat molt en el camp de l’accessibilitat. Els apassionats de la neu trobaran opcions molt diverses i en gran part adaptades a qualsevol necessitat. Seguidament repassarem les diferents modalitats que podem practicar i els fantàstics equipaments que trobarem al Pirineu de Girona per gaudir-les sense barreres!

La modalitat que preferim

Pels amants de l’emoció i l’adrenalina, us recomanem l’esquí alpí o esquí de descens. És la modalitat d’esquí que se centra en el descens a altes velocitats per pendents amb un elevat nivell d’inclinació. És la pràctica més coneguda i popular. L’snowboard és una altra opció activa a tenir en compte per practicar a les estacions d’esquí alpí.

Per contra, l’esquí nòrdic o esquí de fons, és el recomanat per aquelles persones fanàtiques dels esports de resistència i que el que busquen és gaudir dels paisatges del nostre territori. Es tracta del predecessor de l’esquí de descens, doncs no requereix tanta infraestructura per arribar al cim de les pistes, ja que aquestes són més planeres. A diferència de l’esquí alpí, a l’esquí nòrdic el taló no està fixat als esquís, sinó que només està fixada la punta del peu. La disciplina principal consisteix a recórrer llargues distàncies sobre un terreny principalment pla, a una velocitat moderada. Es podria dir que és una disciplina similar a la marxa, però sobre esquís; ideal pels amants de la naturalesa.

Esquí nòrdic a Guils Fontanera
Esquí nòrdic a Guils Fontanera – Imatge: Guils Fontanera

Estacions d’esquí al Pirineu de Girona

L’estació més gran d’esquí alpí del territori gironí és Masella, situada a prop de la població d’Alp a la Cerdanya. L’estació compta amb 62 pistes de nivells de dificultat variats, que suposen un total de 74 quilòmetres esquiables. Perfecte tant per principiants com per a avançats dels esports de neu!

També a Alp trobem la segona estació d’esquí més gran del Pirineu de Girona, La Molina. Juntament amb Masella formen el domini conegut com a Alp 2500, un espai compartit d’ambdues estacions d’esquí que ofereix serveis i allotjament als usuaris.  La Molina té un total de 66 quilòmetres esquiables organitzats en 54 pistes. Destaquem aquesta estació per posar a l’abast els esports de neu per a persones amb discapacitats; La Molina col·labora amb la Fundació Johan Cruyff facilitant a les escoles d’esquí el material necessari perquè persones amb capacitats diverses puguin gaudir i aprendre a esquiar.

Volem fer especial menció a Play & Train, una associació que treballa per la inclusivitat a través de l’esport i que des de La Molina organitza diverses activitats, com per exemple l’esquí, ciclisme o altres esports de muntanya com el senderisme i l’escalada. Activitats totalment accessibles per a tothom!

A més, a ambdues estacions d’Alp, a La Molina i a Masella, les persones amb una discapacitat acreditada podran portar a un acompanyant de manera gratuïta.

Vallter 2000 és la tercera estació d’esquí alpí més gran de les comarques gironines. Està situada a prop de Setcases, una de les poblacions amb més encant del Ripollès. L’estació disposa d’un total de 12 pistes d’esquí i una superficie esquiable de 10,33 quilòmetres. Una estació que destaca per ser molt familiar i agradable i que també compta amb descomptes per a persones amb targeta acreditativa de discapacitat.

Una altra opció per practicar esports de neu és Vall de Núria. Tot i ser una estació relativament petita, disposa del singular accés amb tren cremallera, el qual compta amb seients especials i descomptes per a persones amb mobilitat reduïda o altres minusvalideses acreditades, i d’un complex hoteler amb serveis adaptats i amb totes les comoditats. Amb un total de 10 pistes i 7,6 quilòmetres esquiables, està situada a prop de la població de Queralbs, al Ripollès.

Vistes des del Tren Cremallera de Núria
Vistes des del Tren Cremallera de Núria – Imatge: Laurence Norah

Finalment, trobem l’única estació dedicada a l’esquí nòrdic del Pirineu de Girona: Guils Fontanera. Amb una superfície esquiable de 45 quilòmetres, és una bona opció pels amants dels esports de resistència. A més, compta amb 12 quilòmetres de circuits de raquetes, el primer circuit de Catalunya de Fat Bike i una zona de trineus especialment habilitada per als més petits.

Els snowparks de les comarques gironines

Sabeu què és un snowpark?  Es tracta d’una zona on els esquiadors i snowboarders més atrevits poden realitzar salts, piruetes i tot tipus de diversió a mida de les habilitats de cadascú.

Pel que fa a les estacions anteriorment mencionades, les 4 estacions d’esquí alpí: Masella, La Molina, Vallter 2000 i Vall de Núria disposen d’aquesta àrea.

En aquest apartat destaquem l’estació de La Molina, ja que compta amb l’snowpark més complet, concentrant totes les disciplines del freestyle o estil lliure. Pels que aneu en grup, recomanem el de Masella, ja que compta amb grades per descansar i observar l’snowpark còmodament; un lloc perfecte per fer fotografies i vídeos.

Us recomanem que aprofiteu aquesta època única de l’any per gaudir de la muntanya i la neu sense barreres. El Pirineu de Girona compta amb un ventall molt variat d’activitats i paisatges espectaculars. Si tu hi poses tota la teva energia i il·lusió, els equipaments fantàstics del nostre territori hi posen totes les facilitats i la resta per viure experiències úniques.

Pròximament us presentarem un article amb informació sobre allotjaments accessibles a la Cerdanya, perfecte per complementar la vostra estada a les pistes d’esquí.