SOMTOTS
Imatge que mostra els jaciments de Ullastret i vegetació

Una visita teatralitzada i accessible a Ullastret

La ciutat ibèrica d’Ullastret proposa una interessant visita teatralitzada, adaptada per a tothom, mitjançant la història de quatre personatges imaginaris. Es tracta d’una visita que ja es feia anteriorment amb èxit al jaciment, i que ara s’ha adaptat a persones amb mobilitat reduïda i discapacitat visual.

La història

La visita la fan quatre personatges imaginaris i basats en els coneixements que es tenen del jaciment arqueològic. Es narra la història d’un guerrer que és cridat a la guerra en un moment en què la ciutat d’Indika (Ullastret) està passant per moments de penúries diverses. No tenen gra ni menjar i la futura esposa del guerrer queda al càrrec de la ciutat. La visita narra diverses aventures que viuen la futura esposa del guerrer, una noia indiketa de classe baixa i un comerciant grec; tot amb la incertesa de si el guerrer tornarà victoriós o acabarà amb el cap tallat i penjat en alguna casa senyorial de la tribu enemiga (pràctica històrica que tenia lloc a l’antiga Indika).

Suport tàctil i de mobilitat

Una empresa de Madrid especialitzada en pel·lícules i audiovisuals per a discapacitats visuals ha realitzat les adaptacions pertinents a la visita perquè persones amb discapacitat visual o visió reduïda puguin gaudir de la totalitat de la visita. Es tracta, principalment, d’adaptacions de vocabulari que permeten que els visitants puguin seguir totes les accions sense cap suport extern. Les descripcions són entenedores per a tothom i també es compta amb unes adaptacions tàctils, que permeten tocar i entendre el funcionament, per exemple, d’un teler i d’un molí fariner quan s’esmenten a la història. Les explicacions durant les visites guiades són, doncs, a través del diàleg i també del tacte amb les mans.

A més del contingut, també s’ha adaptat el recorregut de la visita, que ja és accessible a persones de mobilitat reduïda, però que les cadires de rodes manuals no poden seguir del tot degut a alguns pendents del jaciment. Així, el jaciment assegura que en aquests casos es pot demanar suport al personal de l’equipament per ajudar a les persones que ho necessiten en certs punts ja estudiats amb massa desnivell.

Les visites teatralitzades adaptades es faran els dies 22 de juny; 27 de juliol i 9 i 24 d’agost. En cas de voler fer la visita guiada, es recomana la inscripció a través del formulari de contacte de la pàgina web o mitjançant el telèfon del museu 972179058.

Fotos: Museu d’Arqueologia de Catalunya – Ullastret