Visites inclusives a la ciutat de Girona aquest estiu

Una vista de la façana de la catedral de Girona des del peu de la gran escalinata que la precedeix. La façana de l’edifici és barroca i té una gran rosassa a la part superior. Imatge de JD Andrews.

Conèixer Girona de la mà d’un guia turístic permet descobrir la ciutat des de diferents perspectives: cultural, artística, natural, històrica… Del 4 de juliol fins al 12 de setembre, l’Ajuntament de Girona organitza una quarantena de visites guiades gratuïtes amb l’objectiu de descobrir les diferents cares de la ciutat. L’oferta inclou, a més, una sèrie de visites inclusives que incorporen audiodescripció, interpretació en llengua de signes o adaptació per a persones amb discapacitat intel·lectual o mobilitat reduïda.

Visites guiades inclusives amb audiodescripció

La primera experiència va ser el passat 11 de juliol, quan un grup de 12 persones, 5 d’elles amb discapacitat visual, van participar a la visita “La Girona que vestia de negre”. Durant una hora i mitja, els participants van recórrer el Barri Vell acompanyats d’una guia de l’Associació de Guies de Girona i una audiodescriptora de MultiSignes. Així van endinsar-se en la història i les curiositats de convents, monestirs i ordes religiosos presents a la ciutat. 

En un dia assolellat, un grup de visitants i una guia escolten les explicacions de l’audiodescriptora, que els descriu una paret de tons groguencs feta de carreus irregulars i amb una volta de canó. Imatge de MultiSignes.
En un dia assolellat, un grup de visitants i una guia escolten les explicacions de l’audiodescriptora, que els descriu una paret de tons groguencs feta de carreus irregulars i amb una volta de canó. Imatge de MultiSignes.

A cada parada, l’audiodescriptora intervenia perquè les persones amb discapacitat visual poguessin situar-se i conèixer els detalls visuals de l’espai. Després, la guia repassava les anècdotes de la dilatada història religiosa de la ciutat. Detalls de la vida extramurs de les monges Benedictines de Sant Daniel; del Convent de les Josefines, on del pou sortia un túnel que comunicava amb el Bisbe i que podia ser utilitzat en cas de setge; de les Esclaves del Santíssim, de clausura estricta, o del Convent dels Carmelites, famós pel Claustre dels Penjats, que al segle XVIII va acollir i enterrar uns 200 condemnats a mort.

La propera visita guiada amb audiodescripció serà el dijous 13 d’agost en una visita de cine. Serà una visita guiada a peu pel Barri Vell de Girona que recorrerà les localitzacions del rodatge de la sèrie Joc de Trons. A banda dels espais, els participants també podran conèixer les anècdotes viscudes abans, durant i després del rodatge. En aquest cas, la visita anirà a càrrec de GIGS Girona.

Visites guiades amb interpretació en llengua de signes 

Precisament, la visita sobre Joc de Trons ja es va dur a terme el passat 23 de juliol, en aquest cas, però, amb interpretació en llengua de signes en català per a persones amb discapacitat auditiva.

De dia, al Barri Vell de Girona, una noia interpreta en llengua de signes les explicacions d’una guia que sosté una tauleta amb imatges de la sèrie Joc de Trons. Imatge de MultiSignes.

L’altra proposta que incorporarà interpretació en llengua de signes serà la visita “Llegendes de Girona”, un passeig per algunes de les llegendes més antigues de la ciutat protagonitzades per personatges fantàstics, sants i animalons curiosos. El 14 d’agost, la visita, a càrrec de l’Associació de Guies de Girona, disposarà d’interpretació en llengua de signes en català.

Visites guiades adaptades per a persones amb discapacitat intel·lectual i amb mobilitat reduïda

També s’han adaptat propostes per a persones amb discapacitat intel·lectual. És el cas de la visita “Gerunda: els orígens de la ciutat”. Es tracta d’un recorregut pel passat més antic de Girona a través de la història d’un personatge de ficció: Lucius Valerius, un exlegionari romà que torna a la ciutat després de vint anys de combatre a l’exèrcit imperial. Com era la Gerunda romana de fa més de vint segles? Descobriu-ho amb aquesta proposta inclusiva de La Mosca Tours.

I de la Gerunda romana a la Girona medieval. En aquest cas, és l’Associació de Guies de Girona que ha preparat la visita “Un passeig per la història: la Girona medieval”, una proposta accessible per a persones amb mobilitat reduïda.